пʼятниця, 16 березня 2018 р.

Лепбук для дошкільників


    Лепбук— тематична папка/книжка з розвивально-пізнавальними завданнями для дітей.

    Лепбук (від англ. lapbook — наколінна книга) є кінцевим продуктом тематичної проектної діяльності. 
    Найчастіше він має вигляд папки, з внутрішнього боку якої наклеєні: 
  • невеликі кишеньки 
  • конверти 
  • малюнки тощо. 

У них діти розміщують матеріали, які допомагають отримати, закріпити та систематизувати знання з теми. У такому вигляді інформація добре організована, а процес вивчення теми стає цікавим і нагадує гру. 


    За формою виокремлюють такі види лепбуків: 
стандартна книжка з двома розворотами; 
  • книжка з 3-5 розворотами;
  • книжка-гармошка; 
  • фігурна папка. 

Створення лепбука — процес тривалий і копіткий. Алгоритм його виготовлення і наповнення подано на рисунку.

Будь-яке використання матеріалів можливе лише за наявності гіперпосилання.

Як зробити лепбук. 

Майстер-клас.

    Саме поняття "лепбук" нещодавно з'явилось на нашому інформаційному просторі, але поволі завойовує популярність.  Сьогодні ми розглянемо як зробити лепбук своїми руками, які матеріали нам для цього потрібні,  де взяти шаблони для лепбуків та й взагалі які види останніх зустрічаються.
    Спочатку давайте ближче познайомимось. Що ж таке лепбук? Лепбук це інтерактивна папка для дітей, яка присвячена певній тематиці. Теми можуть бути різними і вузькоспеціалізованими, наприклад "Корова", "Буква Б", "Буква У", так і більш загальними, наприклад "Вода у природі", "Новорічний", "Динозаври".  Сама ідея лепбука, що видно з самої його назви, прийшла до нас з Америки, де він користується великою популярністю. Виступає він засобом навчання, ще можна сказати що це спосіб організації навчального процесу.
    Найчастіше лепбук має вигляд папки або міні-книжки, з внутрішної сторони якої наклеєні невеличкі кишеньки, конверти, малюнки тощо. В них знаходиться матеріал, який допомагає отримати та закріпити знання. В такому вигляді інформація подана більш систематизовано та організовано, тому сам процес вивчення завдяки цим елементам стає цікавим та нагадує гру.  
    Розглянемо безпосередньо сам процес створення лепбука. Для цього нам потрібен лист картону формату А3, який просто треба зігнути навпіл. Але я віддаю перевагу теці або швидкосшивачу, в цьому випадку лепбук виходить більш акуратним і краще тримає форму. Теку потрібно розрізати на дві частини, кожна з яких є формату А4.  Потім знову поєднуємо обидві частини за допомогою скотчу. Склеювати потрібно з обох сторін і з лицьової, і з задньої.


    Таким чином основа нашого лепбука виходить акуратною і добре закривається на згині, крім того не розірветься під час тривалого використання. На зовнішню сторону наклеюємо підготовлений роздрукований титульний листок. Всі матеріали можуть бути роздрукавані як на білому, так і на кольоровому папері.
    Самі прості лепбуки виглядають як книжка з одним розворотом, більш складні можуть мати форму "трюмо": одна велика центральна частина та дві менших частини з боків.
    Більш складні можуть складатися з декількох сторінок (вклеєних знову ж таки за допомогою скотчу на початковому етапі) або вкладок, наприклад на фото лепбук у вигляді "трюмо" з додатковою вкладкою, яка відкривається донизу.
Діти можуть не тільки вивчати нову інформацію по готовому лепбуку, але й приймати активну участь у його створенні, це дозволить додатково закріпити вивчений матеріал. 
    На основу приклеюємо підготовлені матеріали: малюнки, схеми, графіки, блокноти та конверти. 
Для  створення шаблону лепбука можна використовувати різні програми, починаючи з самих простих, таких як Word чи Paint, закінчуючи більш складними, такими як Photoshop чи Corel, або ж іншими, які Ви добре знаєте. Я переважно використовую Corel. На малюнку можна побачити як виглядає робоча сторінка програми. Якщо ж Ви не вмієте, чи у Вас немає цих програм, то макет чи шаблон лепбука можна зробити і від руки на звичайному аркуші. Чесно кажучи це займе навіть менше часу, ніж робота у комп'ютерних програмах. Самі малюнки можна просто роздрукувати, вирізати та наклеїти.
Тепер Ви знаєте як зробити лепбук власними руками, проте перш ніж приступати до справи треба не забути про ще одну важливу річ, а саме придумати тему та підібрати інформацію для майбутнього лепбука. 
Перш за все потрібно скласти для себе план роботи.Занотуйте, яку інформацію ви хочете донести до дитини, з чим її ознайомити. Продумайте, які завдання будуть цікавими саме вашій дитині.
Ідеальний варіант це коли дитина не тільки бачить перед собою готовий лепбук, але й приймає активну участь у його підготовці. Адже тоді процес запам'ятовування проходить легше і швидше. В процесі роботи з тематичними матеріалами діти вчаться проводити спостереження, виконувати завдання, вивчають і закріплюють інформацію.
Пізніше дитина завжди зможе знову повернутись до цього лепбука і поновити свої знання.

Немає коментарів:

Дописати коментар