четвер, 22 лютого 2018 р.

Ось 5 речей, яким треба навчити свою дитину, щоб уберегти її від насильства

Обов’язково для прочитання!


1. З раннього віку навчіть дитину, що її тіло — це її тіло, і воно належить тільки їй.

Поясніть, що вона має право відмовитися, якщо їй не хочеться з кимось цілуватися або обійматися.
Навчіть дитину при зустрічі «давати п’ять» або тиснути руку (добре знайомим людям можна посилати повітряний поцілунок). Можливо, інших дорослих зачепить такий підхід, але краще всього пояснити їм свої причини.
Пам’ятайте: ваше завдання як батьків — убезпечити дитину, а не заспокоїти незадоволених знайомих або родичів.

2. Допоможіть дитині сформувати мережу підтримки.

Мережа підтримки складається з 3-5 дорослих, яким дитина може беззастережно довіряти. Це дорослі, яким вона може розповісти про що завгодно і не боятися, що вони не повірять.
Люди, які мають честь входити в мережу підтримки вашої дитини, повинні вміти вислухати дитину, завжди вірити їй і бути доступними. Пам’ятайте: дитина сама вирішує, кого взяти в мережу підтримки.

3. Поговоріть з дитиною про тривожні ознаки.

Поясніть, що якщо вона налякана або заплутана, організм на це відреагує. Тривожні ознаки можуть мати в собі розлад шлунка, пропасницю, прискорене серцебиття тощо.
Навчіть дитину, що як тільки вона відчуває якісь тривожні ознаки, вона повинна негайно повідомити про це комусь із своєї мережі підтримки.

4. Завжди називайте інтимні місця дитини правильними назвами.

Поясніть, що ніхто з інших дітей, підлітків і дорослих не має права торкатися інтимних місць дитини, що вона ні в якому разі не повинна торкатися до чиїхось інтимних місць, навіть якщо її попросять, і що вона не повинна дивитися на фото інтимних місць.
Поясніть, якщо щось таке відбувається, дитина має право сказати «ні» або «досить» і повинна негайно повідомити про це комусь зі своєї мережі підтримки. Підкресліть, що вона повинна говорити про це, поки їй не повірять.

5. Не заохочуйте таємність.

Навчіть, що у вас в родині замість таємниць — «приємні сюрпризи», тому що приємні сюрпризи завжди стають явними. Поясніть дитині, що якщо хтось попросить її зберегти таємницю, вона повинна відповісти, що в неї немає таємниць.
Підкресліть,  якщо хтось просить дитину зберегти в таємниці щось, що викликає у неї страх або збентеження, вона повинна негайно розповісти про це комусь із своєї мережі підтримки.


Немає коментарів:

Дописати коментар