понеділок, 9 січня 2023 р.

Професійний стандарт "Вихователь закладу дошкільної освіти"

 МЕТОДИЧНИЙ МІСТ


«Реалізація методичних рекомендацій МОН України
щодо впровадження професійного стандарту «Вихователь закладу дошкільної освіти.
Професійні компетентності
(за трудовою дією або групою трудових дій)»
Актуальним питанням для дошкілля сьогодні є обговорення Професійного стандарту вихователя закладу дошкільної освіти, який є одним із ключових нормативних документів, що регламентує діяльність працівників цієї професії та нещодавно виданих методичних рекомендацій МОН України щодо його впровадження.
У Профстандарті врегульовано питання про документальне підтвердження освітньої та професійної кваліфікації вихователів та визначено перелік документів, які дають право на допуск до роботи педагога. А ще — які вимоги до освіти вихователя та якими компетентностями він має володіти. Наука і практика постійно розвиваються, тому педагог повинен іти «в ногу» з часом, і самоосвіта стає домінуючим видом діяльності.
Тому 09 січня 2023 року консультантом КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Тетяною Зубко для директорів та вихователів-методистів закладів дошкільної освіти було проведено методичний міст «Реалізація методичних рекомендацій МОН щодо впровадження професійного стандарту «Вихователь закладу дошкільної освіти. Професійні компетентності (за трудовою дією або групою трудових дій)».
В ході спілкування Тетяна Зубко розкрила умови активізації педагогічного процесу дошкільного закладу через самоосвіту педагогів, висвітлила рівні сформованості професійної компетентності та охарактеризувала трудові функції Профстандарту. Консультант відмітила, що методичні рекомендації спрямовані допомогти вихователям організувати своє робоче місце; спланувати освітній процес з дітьми щоб реалізувати вимоги Базового компонента дошкільної освіти; продумати підвищення якості професійної діяльності вихователя; здійснити інформаційно-роз’яснювальну роботу з батьками вихованців, педагогічними працівниками, громадськістю; підготуватися до атестації.
Учасники методичного мосту обговорили рекомендоване використання Профстандарту під час: прийняття особи на посаду; розроблення посадової інструкції вихователя; планування підвищення кваліфікації вихователів; проведення атестації; побудови індивідуальної траєкторії професійного розвитку педагога.
Методичний міст пройшов в партнерській взаємодії всіх учасників.








Немає коментарів:

Дописати коментар